Savjeti za nošenje sa situacijama pojačanog stresa i straha

tra 6, 2020

 Dragi roditelji, s obzirom da situacija u kojoj jesmo zahtijeva mnogo emocionalne prilagodbe, evo i našeg malog doprinosa u vidu savjeta i preporuka. Redovito ćemo ih objavljivati, a vi si slobodno izaberite ono što vam odgovara.

(1) ŠTO SA STRAHOM?!

Za početak, strah je evolucijski urođen i omogućava nam da se pripremimo na dva scenarija – borbu ili bijeg. Ta nam je emocija, koliko god neugodna bila, prijeko potrebna za preživljavanje.

No, što kad nas strah paralizira te nam otežava svakodnevno funkcioniranje?! Nelagoda, strah, situacije šoka i neznanja što poduzeti mogu izazvati brojne tjelesne reakcije kao što su glavobolja i bolovi u mišićima, preosjetljivost na zvukove, umor, rastresenost.

Psihološke posljedice uključuju osjećaj bespomoćnosti, anksioznost čak i depresiju. Kod djece, ali i odraslih, može se javiti strah od boravka u zatvorenom prostoru, strah od ostajanja samima, strah od mraka itd. Sve su to očekivane i normalne reakcije na stres koji proživljavamo. Nemojte se kriviti što su one tu niti se proglašavati slabima. Prihvatite svoje reakcije i emocije, nemojte ih negirati – one su trenutno tu s razlogom.

Protok vremena, odmor i podrška bliskih ljudi svakako će nam pomoći da psihološke posljedice traume svakim danom budu manje. Našem tijelu treba vremena da „proradi“ stres i iznova se napuni energijom.

Evo nekoliko savjeta kako se što lakše vratiti u svakodnevicu:

  • Pokušajte uspostaviti svakodnevnu rutinu, no ne požurujte se. Postavite si ciljeve u obliku aktivnosti koje želite ponovno moći raditi, a što vam je trenutno teško zbog novonastale situacije. Primijetite svaki mali napredak. Uzmite u obzir da vaša koncentracija nije na uobičajenoj razini. Posebno pazite ako vozite ili radite neke popravke te izbjegavajte donošenje naglih i velikih odluka.
  • Pokušajte dnevno učiniti barem jednu stvar u kojoj inače uživate. Uzmite vrijeme za opuštanje – kroz glazbu koja vas umiruje, tuširanje toplom vodom, gledanje humorističnih serija itd. Pokušajte izbjeći učestalo gledanje vijesti o posljedicama pandemije. Tako se zadržavamo u začaranom krugu nelagode i straha i iznova pojačavamo stres.
  • Premda socijalnu distancu moramo držati, tehnologija nam je donijela mogućnost komunikacije putem raznih drugih kanala. Nekima će pomoći razgovor o stresnom iskustvu i sadašnjim emocijama, nekima pričanje šala ili dijeljenje informacija. Budite tu jedni za druge jer osjećaj zajedništva jača osjećaj sigurnosti!
  • Ako vam je teško razgovarati s drugima, pokušajte voditi dnevnik o svojim osjećajima. Napišite kako ste se danas osjećali, što vas je uznemirilo, ali i što vas je umirilo. „Evidencija“ emocija pružit će vam osjećaj kontrole, jasnije ćete moći vidjeti povezanost uzroka i posljedice, a to će vas osnažiti.

Dječji vrtić “Selca”

Psihologinja dr. sc. Ivana Ferić