Pismo za roditelje

tra 5, 2020

Dragi roditelji, draga djeco,

ovim putem vam se javljamo s nekoliko informacija o radu i djelovanju DV Selca u razdoblju koje je pred nama.

Za početak, nadamo se da ste vi i članovi vaših obitelji dobro, zdravo i sigurno! Neugodni i stresni događaji koji se događaju u posljednje vrijeme zasigurno ostavljaju manje ili veće posljedice na život i funkcioniranje svakoga od nas. Stoga osjećamo potrebu da vam u ovom razdoblju pružimo podršku i da, kao i do sada, budemo uz vas i u ovom emocionalno zahtjevnom razdoblju.

S obzirom na preporuku o ograničavanju izravnih socijalnih kontakata te zabranu društvenih okupljanja u skupinama, u našem vrtiću smo dana 16. ožujka 2020. godine prestali s radom.

I nama je trebalo neko vrijeme da nađemo načine za nošenje s novonastalim životnim uvjetima i svakodnevicom obilježenom pandemijom koronavirusa, i dođemo do osjećaja osobne sigurnosti, kako bismo bili najbolja moguća podrška vama i vašoj djeci. Kao i većina vas, pronalazimo načine prilagodbe na situaciju i nastojimo zadržati optimističnu perspektivu, sada, ali i u tjednima koji slijede.

Angažirali smo se oko stvaranja uvjeta i okruženja u kojima bi vrtić mogao nastaviti s radom a da to ne uključuje izravan kontakt. Stoga smo naše djelovanje, kao i većina kolega u drugim dječjim vrtićima, odlučili preseliti u „online“ domenu. Znamo da povećanje vremena uz bilo kakav ekran (uz sve ostalo što se odvija „online“) nije idealno rješenje i radije bismo i mi s djecom radili uživo. No, u ovim, promijenjenim životnim uvjetima, vjerujemo da i ovo može biti dobar način rada.

U takvom virtualnom načinu rada nudit ćemo vam dnevne i tjedne aktivnosti koje ćete s djecom moći obavljati, a za sve vas koji to budete željeli ponudit ćemo i stručne sadržaje te razmjenu informacija.

Za vas smo, uz već postojeću e-mail adresu ravnateljica@djecjivrticselca.hr  otvorili i dodatnu: psiholog.selca@gmail.com a možete se obratiti i pedagoginji na ruzica.santicc@gmail.com. Pišite nam, povratne informacije bit će nam od velike vrijednosti. Voljeli bismo znati kako ste, kako se vi i djeca nosite u ovim zahtjevnim vremenima.

Dugogodišnja pedagoška i psihološka praksa te poznavanje emocionalnog razvoja djece i mladih, govore nam da se u emocionalno zahtjevnim situacijama poput ove u kojoj se sada svi nalazimo mogu javiti pojačane emocije straha, nesigurnosti i zabrinutosti za zdravlje, tjelesnu i mentalnu dobrobit ili čak i život.

Kako bismo vam pomogli u nošenju s emocionalnim zahtjevima redovito ćemo na mrežnim stranicama vrtića objavljivati, a i vama slati, po nekoliko vježbi i konkretnih preporuka o tome što i kako činiti u ovakvim situacijama pojačanog stresa, nelagode i straha.

Budite dobro i zdravo, čuvajte se i svoje bližnje! Do susreta, uživo ili putem ekrana, toplo vas pozdravljamo!

Dječji vrtić “Selca”

Psihologinja dr. sc. Ivana Ferić