PRILAGODBA DJETETA NA VRTIĆ

lis 13, 2020

Polazak u vrtić za dijete je velika promjena u njegovom životu, a ujedno je i promjena za cijelu obitelj. Polazak u vrtić podrazumijeva prilagodbu djeteta na novu rutinu (buđenja, vremena obroka, aktivnosti…), prilagodbu na novu okolinu, nove i nepoznate osobe (odgojitelje i djelatnike vrtića) te višesatnu odvojenost od obitelji. Najčešće je djeci polazak u vrtić prvo duže i svakodnevno odvajanje od roditelja.

Osim što je ovo važan događaj za dijete, važan je i za cijelu obitelj. Stoga se kod roditelja mogu javiti različiti osjećaji, od uzbuđenja, veselja i iščekivanja do zabrinutosti i straha. Ovaj period naziva se adaptacijom ili prilagodbom na vrtić.

 VRIJEME PRILAGODBE

 Duljina trajanja vremena prilagodbe ovisi o djetetovoj dobi, njegovim osobinama, razvoju, trenutnim događajima u djetetovom životu, a isto tako i o ranijim iskustvima kada se dijete odvajalo od roditelja. Također, važnu ulogu u prilagodbi djece na vrtić ima i ponašanje roditelja. Ako roditelj/skrbnik ima pozitivan stav prema vrtiću (veseli se dolasku u vrtić, rado razgovara s odgojiteljicama i ostalim djelatnicima) i dijete će lakše prihvatiti novu okolinu.

Neka djeca se odmah prilagode na vrtić, dok neka djeca nemaju reakcija na prilagodbu tijekom prvih tjedan dana kada im je sve još novo i zanimljivo već se reakcija javlja kasnije. Proces prilagodbe koji traje do mjesec dana je uobičajen.

PONAŠANJA DJECE U PROCESU PRILAGODBE

Ponašanja djece u procesu prilagodbe mogu biti različita i ovise o svakom pojedinom djetetu:

  • plač pri odvajanju od roditelja ili tijekom dana,
  • odbijanje hrane, spavanja,
  • odbijanje blizine djece ili odgojitelja,
  • odbijanje igračaka, igara, aktivnosti…,
  • povlačenje, agresivnost, plačljivost,
  • tjelesne reakcije (dijete navodi da ima bolove u trbuhu, glavobolje…),
  • ponekad se javlja nazadovanje u razvoju (npr. dijete ponovno nekontorlirano mokri, puže, traži dudu..).

Važno je naglasiti kako su promjene u procesu prilagodbe prolazne i ta ponašanja nestaju kada se dijete uspješno prilagodi na novu okolinu i rutinu.

ŠTO RODITELJI MOGU NAPRAVITI PRIJE POLASKA U VRTIĆ?

Prije polaska djeteta u vrtić djetetu često govorite kako je vrtić mjesto gdje ima puno igračaka i djece, mjesto gdje odgojiteljice imaju puno zabavnih igara te objasnite djetetu što će sve raditi u vrtiću.

Prilagodite djetetovu dnevnu rutinu rutini koja će biti u vrtiću (buđenje, doručak, marenda, spavanje…).

Osamostaljujte dijete u oblačenju, svlačenju, održavanju higijene o sebi i prehrani.

Nastojte da u vremenu kada dijete kreće u vrtić, dijete nema dodatni stres (npr. odvikavanje od dude, bočice, odlazak liječniku…) jer to također može produžiti vrijeme prilagodbe.

ULOGA RODITELJA U PROCESU PRILAGODBE

Roditelj treba pokazati veselje i radoznalost za novim prostorom i novim osobama u vrtiću te pokazati da ima povjerenja prema njima jer će se tako i dijete osjećati sigurnije.

Prvih dana ostavite dijete kratko u vrtiću, a u suradnji s odgojiteljicama i stručnom službom dogovorite koliko će to biti. Iz dana u dan produžujte vrijeme boravka djeteta u vrtiću.

Dopustite djetetu da sa sobom ponese neku igračku ili predmet kako bi ga podsjećali na obiteljski dom i sigurnost.

Ako prvih dana boravite u skupini s djetetom, igrajte se s njime, ali pokažite i interes za igru s drugom djecom te za istraživanje prostora kako bi se i dijete oslobodilo.

Kada odlazite iz vrtića, s djetetom se pozdravite mirno i kratko, recite mu jasno kada ćete doći po njega (npr. kada pojedete marendu, kada se poigrate na dvorištu…) te obavezno dođite u dogovoreno vrijeme – nemojte kasniti. Kada se pozdravite s djetetom, nemojte se vraćati ako dijete plače, odgojiteljica će vas nazvati ako bude potrebno. Nikako ne smijete otići iz vrtića bez pozdrava.

Roditelji trebaju biti spremni da će polaskom u vrtić, u procesu prilagodbe, dijete trebati više vaše pažnje. Potrudite se da nakon vrtića osigurate vrijeme za vas i dijete.

Pripremite i sebe na odvajanje od djeteta te nemojte pokazivati djetetu svoje eventualne strahove ili brigu.

Potrudite se da dijete redovito dolazi u vrtić jer će se inače proces prilagodbe odužiti i dijete neće steći potrebne navike.

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI OD ODGOJITELJA I STRUČNE SLUŽBE VRTIĆA?

Možete biti sigurni da je dijete na sigurnom mjestu s, prije svega, educiranim odgojiteljima.

Možete očekivati da ćete o svim važnim događajima i aspektima razvoja vašeg djeteta biti kvalitetno i pravovremeno informirani.

Možete očekivati stručnu pomoć u svakodnevnom nošenju s izazovima roditeljstva.

Možete se osloniti na stručnu prosudbu odgojitelja o zadovoljenju potreba vašeg djeteta tijekom boravka u vrtiću.

U bilo kojem trenutku možete zatražiti razgovor s odgojiteljicama ili stručnim suradnicama o bilo kakvim pitanjima ili dilemama.

Dječji vrtić “Selca”

Pedagoginja Ružica Babarović